İslamda Bilim ve Teknik Kitapları – Prof. Dr. Fuat Sezgin
İslamda Bilim ve Teknik Kitabları
Prof. Dr. Fuat Sezgin’in uzun yıllar süren çalışmaları sonucu hazırladığı “Wissenchaft und Technik im Islam” eseri TÜBA tarafından yapılan çevirisiyle “İslam’da Bilim ve Teknik” adıyla Türkçe yayımlandı.
İslâm bilginlerinin çalışmalarını ve bilim dünyasına katkılarını çeşitli örneklerle ‘İslam´da Bilim ve Teknik´e Giriş’, ‘Astronomi’, ‘Coğrafya, Denizcilik, Saatler, Geometri, Optik’, ‘Tıp, Kimya, Mineraller ve Fosil Oluşumlar’, ‘Fizik ve Teknik, Mimari, Savaş Tekniği, Antik Objeler, Orientleştirici Stilde Avrupa Camı ve Seramiği’ başlıkları altında beş ciltte toplayan eser, aynı zamanda da dünya bilimler tarihinde İslam biliminin oynadığı rolü inceliyor. Batı dünyasını merkeze alan bilim tarihine eleştirel bir çözümlemeyle yaklaşan Prof. Dr. Fuat Sezgin’in eseri, İslâm ve Orta Çağ bilim tarihine farklı bir bakış açısını yansıtıyor.
Prof. Dr. Fuat Sezgin Kimdir [1]
“Prof. Dr. Fuat Sezgin 24 Ekim 1924 tarihinde Bitlis’te doğdu. Erzurum´da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943 yılında ilk planına göre matematik okuyup mühendis olmak için İstanbul´a geldi.
Bir akrabası´nın tavsiyesi üzerine, İstanbul Üniversitesi Şarkiyat Araştırmaları Enstitüsü´nde alanında en tanınmış uzmanlardan Alman şarkiyatçı Helmut Ritter tarafından verilen bir seminere katılan Sezgin, ilk planını kökten değiştirdi. Ritter´in anlattıklarının büyüleyici etkisi altında Fuat Sezgin ertesi gün derslere kayıt olmak üzere Enstitü´ye gitti. Ne kayıt için son günün geçmesi, ne de Ritter´in alanının çok zor olduğuna yönelik uyarmaları, Sezgin´i kesin kararından vazgeçiremedi.
Alman ordusunun 1943 yılında Bulgaristan´a kadar ilerlemesinden dolayı Türkiye´de üniversite öğretimi askıya alındığında, Ritter öğrencilerine bu uzun arayı değerlendirmeleri ve Arapça öğrenmelerini tavsiye etti. O sırada Fuat Sezgin Cerîr et-Taberî’nin tefsirini, Türkçe meali içeren kitaplarla karşılaştırmaya karar verdi ve zor bir dille yazılan tefsiri anlayabilmek için altı ay boyunca her gün 17 saat Arapça çalıştı. Altı ayın sonunda Taberî tefsirinin Arapçasını gazete okur gibi okuyordu. Helmut Ritter, Ebû Hamid el-Gazalî’nin İhyâu Ulûmi´dDîn kitabını okuması için Fuat Sezgin´in önüne koyduğunda, öğrencisinin bunu kolayca başarabilmesine çok memnun oldu. Dil öğrenmede büyük yeteneğe sahip olan Fuat Sezgin’in beş dile aynı anda başlayarak her yıl yeni bir dil öğrenmesini önerdi. Sezgin de ileri yaşlarına
kadar bu yüksek çalışma temposunu devam ettirdi.
…
Bir valizle gitmek zorunda kaldığı yurt dışında, aynı alanda çalışan oryantalistlerin kıskançlıkları ile karşı karşıya kaldığını ancak yaşadığı zorluklar karşısında asla pes etmediğini ifade etmiştir. Ayrıca bu dönemde yaşadığı zorluklarla nasıl mücadele ettiğini şu sözlerle açıklamıştır: “Ben şuna inanmıştım artık. Tüm musibetler karşısında sadece Allah’a inanacaksın, başka hiçbir şeye değil.
”
“İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne kadar sahasında yazılan en kapsamlı eser olan Arap-İslam Bilim Tarihi’nin ilk cildini, 1967’de tamamlayan Sezgin, 17 ciltten oluşan eserin 18. cildini yazıyordu.
Sezgin, Süryanice, İbranice, Latince, Arapça ve Almanca da dahil 27 dili çok iyi derecede biliyordu. ”
- Prof. Dr. Fuat Sezgin, BİR ALİMİN ARDINDAN NOTLAR, MUHAMMET NEGİZ
- https://www.aa.com.tr/tr/gunun-basliklari/prof-dr-fuat-sezgin-hayatini-kaybetti/1191351
Prof. Dr. Fuat Sezgin Belgeseli
İslamda Bilim ve Teknik Kitabı Cilt III
İslamda Bilim ve Teknik Kitabı Cilt I
İslamda Bilim ve Teknik Cilt 1 Oku ve İndir
İslamda Bilim ve Teknik Hakkında Bilgi
İslamda Bilim ve Teknik Kitabı Cilt II, III, IV, V
İslamda Bilim ve Teknik Cilt 2 Oku ve İndir
İslamda Bilim ve Teknik Cilt 3 Oku ve İndir
İslamda Bilim ve Teknik Cilt 4 Oku ve İndir
İslamda Bilim ve Teknik Cilt 5 Oku ve İndir
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi Videosu