BAKARA SURESİ – KURAN-I KERİM’İN EN UZUN SURESİ
Ayet ayet takip ile muhteşem görüntüler eşliğinde Kur’an-ı Kerim’in en uzun süresi. Bakara Suresi, bu surede geçen sığır hikayesinden ve sığırın putlaştırılmasından daha dolayı bu ismi almıştır.

Sure, farklı zamanlarda nazil olmuştur ve adı “Bakara Suresi”dir, çünkü kurban edilen inek (sığır), Musa (A.S.) zamanında İsrailoğullarından bir adam öldürüldüğü için kurban edilmiştir ve “ Allah” onlara bir inek (sığır) kesmelerini emretti ve onun bir parçası ile ölü adama dokunduklarında adam dirildi ve katilini söyledi. İsrailoğulları, Musa’ya (A.S) “Allah”ın kendilerine kesmelerini emrettiği ama sonunda kestikleri o ineğin özellikleri hakkında birçok soru sordular [1].
‘Kestiğiniz sığırın bir parçasıyla o maktûlün cesedine vurun’ (Vurulunca da o diriliverdi.) İşte Allah bunu nasıl dirilttiyse ölüleri de öyle diriltir. Aklınızı iyice kullanasınız diye âyetlerini size gösterir.” (Bakara Suresi, 2/73, 74)
“Yahudiler, Mısırda gördükleri putperestlikten oldukça etkilenmişlerdir. Buzağıya tapmaları ve daha sonra -puta tapan bir topluluğu görünce- Hz. Musa (as)’a “Ne olur biz de böyle gözle görünen bazı ilahları edinelim!” şeklinde öneride bulunmaları, puta tapma düşüncesinin Yahudilerin iliklerine kadar işlediğini göstermektedir. Bu batıl ilahların başında Mısır’da gördükleri inek-perestlik safsatasıdır. Bu çarpıcı mucize olayda ilah diye baktıkları bir ineğin kesilmesi, aslında onlara bunun bir ilah olmadığı fikrini zihinlerinde canlandırmaya ve bu konuda kalıcı mesaj vermeye yöneliktir. Yahudilerin, kesilmesi istenen inek hakkındaki -ardı arkası kesilmez- soruları, onların bir ilah gibi görmeye alışık oldukları bu hayvanın öldürülmesine taraftar olmadıklarını gösteren önemli bir ipucudur. Kur’an’da, bir “ineğin kesilmesi” penceresinden “inek-perestlik” fikrinin öldürüldüğüne işaret edilmiştir.”[3].
Bakara Süresi Kuranı Kerimin en önemli ayetlerinden biri olan Ayetel Kürsi‘yi içermektedir. Detaylar >>>
50’den fazla dilde altyazılı Dünya’nın En İyi Kuranı Kerim videolarından biri olan kelime kelime takip imkanı olan ve muhteşem manzaralara sahip Bakara Suresi’nin yukarıdaki videosunu izleyin.
BAKARA SURESİ’NİN BU VİDEOSU HAKKINDA
Bakara Suresi’nin bu videosu, kelime kelime takip özelliğiyle ile dünyanın en iyi Kuran videolarından biridir. Altyazı olarak 50’den fazla Dilde Kuran Çevirileri (İngilizce Kuran, Hintçe Kuran, Urdu Kuran, …) vardır. Çözünürlük FULL HD’dir. DÜNYADA İLK KEZ Kuran videoları, videolarda 50’den fazla DİL’de altyazılı olarak yayınlanmaktadır.
Ayrıca rahatlatıcı çok güzel full HD doğa manzaraları ve ayet ayet izleme ve kelime kelime takip özelliği ile çok güzel ve okunabilir Arapça yazı tipi içerir.
Okuyan: Davut Kaya
VİDEOYU ÇALIŞTIRMAK İÇİN YUKARIDAKİ OYNAT DÜĞMESİNE veya VİDEOYA DOKUNUN.
!! ÇEVİRİYİ DİLİNİZDE GÖRMEK İÇİN LÜTFEN CC DÜĞMESİNİ AÇINIZ. YANİ, KAPALI İSE ALTYAZILARI AÇIN.
NEDEN KURAN VİDEOLARIMIZ, DÜNYANIN EN İYİLERİNDENDİR? (BUNLARDAN BAZILARI ALANINDA BİZCE EN İYİSİDİR)
- Tüm Kuran videolarımız 50’den fazla dil sahibidir. Araştırmamıza göre, dünyadaki kuran videolarının çoğunda altyazı bulunmamaktadır. Dünyadaki hiçbir Kuran videosunda bu özellik yoktur. Biz şimdiye kadar, bu alanda çalışmamıza ve araştırmamıza rağmen tespit etmedik.
- Kur’an videolarımız doğaya ve ayetlere ilişkin muhteşem görüntülere sahiptir. Yine, dünyadaki çok az sayıda Kuran videosunda ayetlere ilişkin görüntüleri vardır. Ayet ile ilgili Kuran videolarımız bu türün en iyilerden biridir.
- Kur’an videolarımız okunan ayetteki kelimeleri gösterme özelliğine sahiptir (bazı daha önce yüklediğimiz videolarımız bu özelliğe sahip değildir). Dünyadaki çok az Kuran videosunun bu özelliği vardır.
- Videolarımızı geliştirirken en son teknolojiyi kullanmaktayız. İlgili konular da yeni teknolojiler geliştirmekteyiz.
Bu Web Sitesinin Videoları Hakkında Diğer Dillerde Kısa Açıklamalar
BAKARA SURESİNİN FAZİLETLERİ
Bakara süresinin faziletleriyle ilgili meşhur 6 hadis kitabında (Kütüb-i sitte) aşağıdaki hadisler bulunmaktadır;
- Cibril (a.s.), Hz. Peygamber (sav)’in yanında otururken yukarıda kapı sesine benzer bir ses işitti. Başını göğe doğru kaldırdı. Cibril(a.s) dedi ki: “İşte gökten bir kapı açıldı, bugüne kadar böyle bir kapı asla açılmamıştır Derken oradan bir melek indi. Cibril (a.s.) tekrar konuştu: “İşte arza bir melek indi, şimdiye kadar bu melek hiç inmemiştir. Melek selam verdi ve Hz. Peygamber (sav)’e: “Sana verilen iki nuru müjdeliyorum. Bunlar, senden önce başka hiçbir peygambere verilmemişlerdi: Onların biri Fatiha Süresi, diğeri de Bakara Süresi’nin son kısmı. Onlardan okuduğun her harfe mukabil sana mutlaka büyük sevap verilecektir” dedi. (İbnu Abbas – Müslim, nesai)
- Hz. Peygamber (sav)’i işittim, diyordu ki: “Kur’an-ı Kerim’i okuyun. Zira Kur’an, kendini okuyanlara kıyamet günü şefaatçi olarak gelecektir.” Zehraveyn’i yani Bakara ve Al-i İmran surelerini okuyun! Çünkü onlar kıyamet günü, iki bulut veya iki gölge veya saf tutmuş iki grup kuş gibi gelecek, okuyucularını müdafaa edeceklerdir. Bakara suresini okuyun! Zira onu okumak berekettir. Terki ise pişmanlıktır. Onu tahsil etmeye sihirbazlar muktedir olamazlar.” (Bir rivayette şu ziyade mevcuttur: Bir rekatta, secdeden önce, bir kul onu okur, sonra da Allah’tan birşey isterse Allah istediğini mutlaka verir.”) (Ebu Ümame – Müslim)
- Resulullah (sav) kalabalık bir askerin katıldığı orduyu sefere çıkardı. Askerlere Kur’an okumalarını tenbihledi. Ayrıca teker teker görerek herbirine Kur’an’dan bildikleri yerleri okumalarını tenbihliyordu. Derken sıra yaşça en genç birisine gelmişti. Ona: “Kur’an’dan sen ne biliyorsun ey falanca?” diye sordu. Genç: “Ben,” dedi, “falan falan sureleri ve bir de Bakara suresini biliyorum.” Resulullah (sav): Yani sen Bakara’yı biliyor musun?” diye sordu. “Evet!” cevabı üzerine: “Haydi yürü, seni askerlere komutan tayin ettim” dedi. Askerlerin ileri gelenlerinden biri atılıp: “Yemin olsun, Bakara’yı ezberlememe mani olan şey, hükümleriyle amel edememek korkusundan başka birşey değildir” dedi. Resulullah (sav) şu tenbihte bulundu: “Kur’an’ı öğrenin ve onu okuyun. Kur’an-ı Kerim’in onu öğrenip okuyan ve onunla amel eden kimse için durumunu, içi ağzına kadar misk dolu bir kutuya benzetebiliriz. Bu her tarata koku neşreder. Kur’an’ı öğrendiği halde, ezberinde olmasına rağmen okumayıp yatan kimse de ağzı sıkıca bağlanmış, hiç koku neşretmeyen misk kabı gibidir.” (Ebu Hüreyre – Tirmizi)
- Resulullah (sav)’ın şöyle söylediğini işittim: “Kıyamet günü Kur’an-ı Kerim ve ona dünyada iken sahip çıkıp onunla amel edenler getirilirler. Bu gelişte. Bakara ve Al-i İmran süreleri Kur’an-ı Kerim’in önünde yer alırlar.” Resulullah (sav) bir iki sure için üç teşbihte bulundu ki, bir daha onları unutmadım. Şöyle demişti: “Onlar sanki iki bulut veya aralarında nur ve aydınlık olan iki siyah gölgelik veya sahiplerini müdafaa vaziyeti almış saflar halinde iki kuş sürüsü gibidirler.” (Nevvas İbnu Sem’an – Müslim)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Evlerinizi kabirlere çevirmeyin, içerisinde Bakara suresi okunan evden şeytan kaçar.” (Ebu Hüreyre – Müslim)
- Resulullah (sav) şöyle buyurdular: “Bakara Suresinin sonundaki iki ayeti geceleyin kim okursa o iki ayet ona kafi gelir.” (İbnu Mes’ud – Buhari, Müslim, Ebu Davud, İbnu Mace, Tirmizi)
- Resulullah (sav) buyurdular ki: “Allah, arz ve semavatı yaratmazdan iki bin yıl önce bir kitap yazdı. O kitaptan iki ayet indirip onlarla Bakara suresini sona erdirdi. Bu iki ayet bir evde üç gece okundu mu artık şeytan ona yaklaşamaz.” (Nu’man İbnu Beşir – Tirmizi)
- Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurdular: “Her şeyin bir şerefesi var. Kur’an-ı Kerim’in şerefesi de Bakara süresidir. Bu surede bir ayet vardır ki, Kur’an ayetlerinin efendisidir: Ayetü’l-Kürsi (Ebu Hüreyre – Tirmizi)
- Resulullah (sav) bana: “Ey Ebu’l-Münzir, Allah’ın Kitabından ezberinde bulunan hangi ayetin daha büyük olduğunu biliyor musun?” diye sordu. Ben: “O Allah ki, O’ndan başka ilah yoktur, O, Hayy’dır, Kayyum’dur (yani diridir her şeye kıyam sağlayandır) (Bakara, 225) -ki buna Ayet’ü’l-Kürsi denir- dedim. Göğsüme vurdu ve: “İlim sana mübarek olsun ey Ebu’l-Münzir! dedi.” (Übey İbnu Ka’b – Müslim, Ebu Davud)
- Cenab-ı Hakk’ın şu mealdeki sözü nazil olunca: “İçinizdekini açıklasanız da gizleseniz de Allah sizi onunla hesaba çeker ve dilediğini bağışlar, dilediğine azab eder…” (Bakara, 284) bu ihbar Sahabe (ra)’ye çok ağır geldi. Resulullah (sav)’a geldiler, diz çöküp oturdular ve dediler ki: “Ey Allah’ın elçisi, bize yapabileceğimiz işler emredildi: Namaz, oruç, cihad ve sadaka, bunları yapıyoruz. Ama Cenab-ı Hakk sana şu ayeti inzal buyurdu. Onu yerine getirmemiz mümkün değil.” Resulullah (sav) onlara: “Yani sizler de sizden önceki Yahudi ve Hıristiyanlar gibi “dinledik ama itaat etmiyoruz” mu demek istiyorsunuz? Hayır öyle değil şöyle deyin: “İşittik itaat ettik. Ey Rabbimiz affını dileriz, dönüş sanadır.” Ce-maat bunu okuyup, dilleri ona alışınca, bir müddet sonra Cenab-ı Hakk şu vahyi inzal buyurdu: “Peygamber ve inananlar, O’na Rabbi’nden indirilene inandı. Hepsi Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine inandı. Peygamberleri arasında hiçbirini ayırdetmeyiz, işittik, itaat ettik, Rabbimiz! Affını dileriz, dönüş sanadır” dediler (Bakara 285). Ashab bunu yapınca Allah, önceki ayeti neshetti ve şu ayeti inzal buyurdu: “Allah kişiye ancak gücünün yeteceği kadar yükler; kazandığı iyilik lehine, ettiği kötülük de aleyhinedir. Rabbimiz! Eğer unutacak veya yanılacak olursak bizi sorumlu tutma. (Resululah bu duayı yapınca Allah Teala hazretleri: Pekala, yaptım buyurmuştur). Rabbimiz bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme! (Allah Teala hazretleri: Pekiyi, buyurmuştur). Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmiyeceği şeyi taşıtma (Rabb Teala hazretleri: Pekiyi, dedi). Bizi affet, bizi bağışla, bize acı. Sen Mevlamızsın, kafirlere karşı bize yardım et (Rabb Teala buna da Pekiyi demiştir). (Ebu Hüreyre – Müslim)
BAKARA SURESİ’NİN MUCİZESİ
Bakara Suresi’nin 23-24 ayette şöyle buyurulmaktadır;
“23: Eğer kulumuz (Muhammed)a indirdiğimiz (Kur’ân)dan şüphe içinde iseniz, haydi onun gibi bir sûre getirin, Allah’tan başka güvendiklerinizin hepsini çağırın; eğer doğru iseniz.
24: Yok yapamadıysanız, ki hiçbir zaman yapamayacaksınız, o halde yakıtı insanlar ve taşlar olan, inkârcılar için hazırlanmış ateşten sakının.”
“Zira dokuz dereceye baliğ olan tahaddinin, yani muarazaya davet etmenin tabirleri, tabakaları vardır.
1- Yüksek Nazmıyla (düzenleme, tanzim, sıra, tertip, düzen), İhbarat-ı Gaybiyesiyle (gayb olan geçmiş veya gelecek zamana ait verilen haberler), ihtiva ettiği Ulûmu (ilimler) ve Âlî (yüksek) Hakaikıyla (hakikatleriyle) beraber tam bir Kur’anın mislini, Ümmi bir Şahıstan getiriniz.
2- Eğer böylece mislini getirmek tâkatinizin (güç, kuvvet) fevkinde ise, beliğ (belâgatle, düzgün ve sanatlı olarak meramını anlatan) bir Nazımla uydurma şeylerden olsun, getiriniz.
3- Eğer buna da Kudretiniz olmazsa, on Sure kadar bir mislini yapınız.
4- Bu da mümkin olmadı ise, uzun bir Surenin mislini yapınız.
5- Eğer bu da size kolay değilse, kısa bir Surenin misli olsun.
6- Eğer ümmi bir şahıstan imkân bulamadı iseniz, âlim ve kâtib bir adamdan olsun.
7- Bu da olmadığı takdirde, birbirinize yardım etmek suretiyle yapınız.
8- Buna da imkân bulunamadığı takdirde, bütün ins ve cinlerden yardım isteyiniz ve bütün efkârın (fikirlerin, görüşlerin) neticelerinden istimdad (yardım) ediniz. Neticeleri, tamamen yanınızda bulunan Kütüb-ü Arabiyede (arapça kitaplarda) mevcuddur. Bütün Kütüb-ü Arabiye ile Kur’an arasında bir mukayese yapılırsa, Kur’an mukayeseye gelmez. Çünki hiçbirine benzemiyor. Öyle ise Kur’an ya hepsinden aşağıdır veya hepsinden yukarıdır. Birinci ihtimal bâtıl ve muhaldir. Öyle ise hepsinden yukarı, fevk-al küll (hepsinin üstünde) bir Kitabdır. Onüç asırdan beri misli vücuda gelmemiştir, bundan sonra da vücuda gelemeyecektir vesselâm.
9- “Bizim şahidlerimiz yoktur. Eğer muarazaya girişsek, bizi destekleyecek kimse yoktur.” diye gösterdikleri o bahaneyi de def’etmek için, “Şühedanıza da müsaade edilmiştir. Onları da çağırın, size yardım etsinler.”
İşte bu tabakalara dikkat edilirse, muarazanın şu mertebelerine işareten, Kur’an-ı Kerim’in yaptığı Îcaz ile gösterdiği İ’caza bir şua görünür.
Arkadaş! Kur’an-ı Kerim’den en kısa bir Sureye muaraza etmekten beşerin aczi, mezkûr izahat ile sabit oldu.” [*]
*: İşaratül İcaz, Bediuzzaman Said Nursi
İşaratül İcaz kitabı fatiha süresinin ve bakara süresinin 31. ayete kadar tefsirini içermektedir.
İşaratül İcaz orjinal metnini oku
Risale-i Nur Külliyatı Oku ve İndir
Bakara Suresinde Ayetel Kürsi bulunmaktadır. Ayetel Kürsi‘nin mucizesi hakkında detaylar >>>
Bakara Suresinin Türkçe Meali
Bakara Suresi’nin Türkçe Meali (Elmalılı Hamdi Yazır) şöyledir;
NOTE: All of QURAN VIDEOS have 50+ languages’ translations (subtitles). You can see translations of this Surah from the subtitles of the video above.
Bakara Suresinin Diğer Dillerdeki Çevirileri
Bakara Suresi’nin İngilizce çevirisi ve diğer dillerin çevirileri yukarıdaki ve aşağıdaki videolarda yer almaktadır. YouTube video oynatıcısında (sağ altta) altyazıları açmaya tıklamanız gerekebilir. Videodaki altyazı simgesine tıklayarak farklı altyazı dilleri seçebilirsiniz;
- Video ekranının altındaki ayarlar simgesine tıklayın.
- [CC] Altyazılar’ı tıklayın.
- Listeden istediğiniz dili seçin.
Yukarıdaki ve aşağıdaki videoda Bakara Suresi’nin aşağıdaki dillerdeki çevirilerini görebilirsiniz;
Arnavutça, Amharca, Arapça, Azerice, Bengalce, Boşnakça, Bulgarca, Katalanca, Çince, Hırvatça, Çekçe, Felemenkçe, İngilizce, Fince, Fransızca, Almanca, Hausa dili, Hintçe, İzlandaca, Endonezyaca, İtalyanca, Japonca, Kazakça, Korece, Kürtçe, Letonca, Malayca, Malayalamca, Marathi, Norveççe, Peştuca, Farsça, Lehçe, Portekizce, Romence, Rusça, Sindhi, Slovakça, Somalice, İspanyolca, Swahili, İsveççe, Tacik, Tamilce, Tatarca, Telugu dili, Tay dili, Türkçe, Urduca, Uygurca, Özbekçe
Hemen hemen tüm VİDEOLARIMIZ 50’den fazla dilde altyazıya sahiptir. YouTube video oynatıcısında altyazı düğmesini açmanız gerekebilir (çok çok kolaydır).
Bakara Suresi Arapça Oku veya İzle
-
- En Yukarıdaki ve en Aşağıdaki Videoda Arapça Kuran Dinleyebilir ve Okuyabilirsiniz (Ayet Ayet ve /veya Kelime Kelime takip etme özelliğiyle)
- Tevafuklu Kuran’da Arapça Bakara ve Fatiha Suresi’ni okuyun (Cüz 1) Bölüm 2’yi okuyun (Cuz 2) Bölüm 3’ü okuyun (Cuz )
- Bakara Suresini ve Tüm Kuran’ı Arapça okuyun
Bakara Suresi ve Kuran’ı Dinleyin, Okuyun ve Öğrenin (Arapça, İngilizce ve Sesli)
Arapça, İngilizce ve Sesli Bakara Suresi
29 Kuran çevirisi ve Sesli Kuran (32 Ünlü Okuyucudan Kuran Sesini Dinleyin)
Kuran-ı Kerim ve Kuran Tercümelerini okuyabilir, 32 Ünlü Kuran Okuyucusundan Kuran Seslerini dinleyebilir ve indirebilirsiniz.
? ÖNEMLİ İÇERİKLER
Ayat-al Kürsi https://www.youtube.com/watch?v=GHvzA9zX-Z0&t=4538s
En Büyük Dua, Amana Rasul En Büyük Dua, Amana Rasul https://www.youtube.com/watch?v=GHvzA9zX-Z0&list=WL&t=5306s
Bakara Suresi Tefsirini (Ayrıntılı Açıklama) Okuyun
İbni Kesir Bakara Suresi Tefsirini İngilizce Oku (1-185)
İbni Kesir Bakara Suresi Tefsirini İngilizce Oku (186-286)
YENİ HD VİDEOLAR İÇİN LÜTFEN YOTUBE KANALIMIZA ABONE OLUNUZ.
Referanslar
- arabicwindow.com/the-virtues-of-surat-al-baqarah/
- https://www.islamicvideos.org/hd-surah-baqarah-amazing-views-with-1-1-words-tracing-1-of-worlds-best-quran-video-in-50-langs
- sorularlaislamiyet.com/bakara-suresi-73-ayette-oldurulen-adama-ineg-parcasiyla-vurun-deniliyor-neden-oluyu-diriltmek-icin
Bakara Suresinin Yavaş Okunuşunu İzle
